2016. július 6., szerda

A döntés megszületése

Mikor elkezdtük a közös jövőnket tervezni, akkor szóba került természetesen a közös otthon kérdése is. Mivel Peti régi vágya volt a kertes ház, én pedig vidéken nőttem fel, így a panellakás kérdést gyorsan elvetettük. 
Először kész házakat nézegettünk, de akárhány házat néztünk meg, mindegyikben volt valami számunkra elfogadhatatlan (rossz elosztás, dohos szag, rossz tető stb.), mindegyikre sok pénzt kellett volna rákölteni ahhoz, hogy megfeleljen az igényeinknek. Így elég hamar lekerült a napirendről, és átvette a helyét az ideális építési telek felkutatása. 
Mindenképpen Budapesthez közeli lehetőséget kerestünk. A túl közeli, 10 km-ren belüli helyeken az égig értek az árak, így emelni kényszerültünk a távolságot. Szerencsére csak 3 km pluszra volt szükség az ideális kisváros megtalálásához, amihez Peti révén némi családi kötődés is párosult.
A kezdeti időszakban Peti távolléte miatt én jártam a környéket az ingatlanosokkal, és Skype-on és fotókon mutogattam a lehetőségeket.
Aztán mikor kiválogattuk a potenciális jelölt telkeket, akkor újra végigjártuk őket, megvizsgáltuk, az előnyös és hátrányos tulajdonságaikat.
Találkoztunk több tulajdonossal és ingatlanossal is. Többször jártunk úgy, hogy a tulajdonos megígérte, hogy egyeztet a családdal és majd visszajelez nekünk... na azóta is hív. Két esetben volt úgy, hogy találkoztunk a tulajdonossal, elgondolkoztunk a megvásárláson, aztán visszaléptünk, mert felmerült olyan dolog, ami miatt elvetettük a lehetőséget. Például ilyen volt, hogy a terület alatt a korábbi bánya tárnái lehetnek, ami a talaj süllyedését okozhatja, sőt a közelben futó főút is elég nagy zajforrást jelentett volna. A másik teleknél közel volt egy nagy feszültségű trafóház, a telken lévő felépítmény bontására is sokat kellett volna költenünk és az utcában is láttunk olyan családot, aki miatt inkább nem szerettünk volna ott lakni. A harmadik esetben pedig az egyik probléma az volt, hogy a tulajdonos azt állította, hogy a telek teljesen közműves, aztán mikor érdeklődtünk a szolgáltatóknál, akkor kiderült, hogy ezen állításnak a fele sem igaz. Ráadásul aránylag kicsi volt a telek és a tőszomszédságában egy sportpálya található, így ingyen tudtuk volna napi szinten szurkolni a helyi MB2-es és utánpótlás csapatoknak, így ez a telek is lekerült a listánkról. Természetesen volt a másik oldal részéről ajánlattörlés, az ideális telket az orrunk előtt vitték el (ezek a történések külön fejezetben is megállnák a helyüket). Aztán bejött januárban a CSOK és az emberek őrült módjára elkezdték felvásárolni az ingatlanokat és az építési telkeket. Sajnos így az egyik telek tulajdonosa visszalépett. Végül nagyjából egy, minden szempontból megfelelő telek maradt, amit nem szerettünk volna elszalasztani. Így nem elég, hogy a CSOK miatt megemelkedtek az árak, de még az alku során egymillióval, az eredeti elképzelésünkhöz képest hárommillióval többet kellett bevállalnunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése